duminică, 24 noiembrie 2013

Trail Running Plestioare - Liniste

Am fost azi pe traseul clasic in aproape fiecare  weekend,  pe Plestioare.
Parc - Piatra Virgina- pe triunghi albastru pana la Platoul de sub Plestioare, de unde o fac stanga pe dunga  rosie si inconjur varful in urcare pana la refugiul de la Plestioare, apoi coborare in Poiana Marului, valea Ustoroi urcare din nou pe asa-zisul traseu Dakar de deasupra vaii Usturoi si coborare in Parc . Sunt cam 15,4  km.
De data asta am prins  si noapte. Cu toate ca o aveam in rucsac, la indemana nu am pus-o in functiune. Frontala. Desigur, nu era bezna complet.  Cand se lasa  seara, cerul e inca luminat, chiar daca soarele nu se mai vede la orizont, dar in padure e noapte deorece lumina nu mai patrunde printre copaci. E un anume sentiment de a alerga fara lumina. Creierul invata sa gandeasca altfel. Nu ia decizii in functie de ceea ce vede ci in functie de ceea ce simte piciorul atunci cand calca. Iar atunci cand alergi trebuie sa ia decizia foarte rapid. Unde merge urmatorul pas.
Pe traseul acesta rareori ma intalnesc cu cineva.  Foarte interesanta metamorfoza felului de a gandi si a simti atunci cand faci o alergare lunga de peste 2 ore , pe munte, in padure, in locuri in care probabilitatea de a intalni oameni e foarte mica.
La inceput , cand vii din civilizatie si  intri in padure, te loveste linistea specifica naturii.  Dispare acel zgomot de fundal dat de masini, de oameni, de civilizatie. Zgomotul orasului. Zgomotul acesta exista tot timpul dar ne obisuim atat de mult cu el , fiind permanent, incat nu-l mai auzim. In padure e un altfel de zgomot. Fiecare adiere de vant misca frunzele. Copacii mari si inalti trosnesc intr-un fel anume cand e vantul mai puternic. Ai  impresia ca undeva acolo e un animal care vrea sa te manance.
Pe masura ce trece timpul si inaintezi in padure,  zgomotul dispare, creierul se obisnuieste cu noua liniste. Incepi sa auzi zgomotele care nu sunt de fundal, ale padurii.  Ridici ochii si vezi o caprioara, o vulpe, un mistret - am vazut odata o bufnita uriasa. Totul ti se pare firesc .  Noul zgomot te infasoara placut si te linisteste.
Apoi te apropii de oras. Lucrurile stau exact invers fata de momentul in care ai pornit. Simti , pe masura ce cobori si te apropii , cum te loveste caldura celor cateva grade in plus , data de energia disipata in  oras.  Daca la inceput animalele iti dadeau ceva emotii acum intanirea cu oamenii te face temator si suspicios. Nu-ti place. Ce-or fi vrand? Iar zgomotul . Zgomotul orasului te loveste asurzitor.

Ajung in parc . Au trecut 2 ore si ceva in cei  15 km de alergare .  Imi fac miscarile de intindere , urc in masina si plec spre casa. Zgomotul nu-l mai aud . E din nou “liniste”.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu